vrijdag 19 april 2013

recept pompoenbrood

Vorige week schreef ik dat ik pompoenbrood had gebakken. Het is nu niet echt 
'pompoenentijd', maar misschien heb je ook nog wel ergens een verdwaald bakje pompoen in de vriezer of zo...Bij deze het recept.

Benodigdheden:
7 gram gedroogde gist
130 ml lauwwarm water
600 gram bloem
8 gram zout 
300 gram pompoenpuree

(Maak de pompoenpuree door een pompoen in stukjes te snijden, te koken en daarna te pureren.)

Doe de benodigdheden bij elkaar in een grote kom en kneed het in minstens 12 minuten tot een mooi, soepel deeg. Evt. iets meer water of bloem toevoegen, dit ligt een beetje aan de hoeveelheid vocht in de pompoenpuree. Laat het deeg rijzen onder een vochtige doek tot het verdubbeld is. (ongeveer een uur)
Sla het deeg door en maak er een bal van. Laat deze bal in een rijsmandje (eerst bebloemen!) opnieuw rijzen. * 
Als het deeg goed gerezen is stort je het voorzichtig op een bakplaat en snij je het in met een scherp mes. 
Bak het brood in een voorverwarmde oven op 200 graden in 40 minuten gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt.

* een broodblik gebruiken kan ook. Je krijgt dan alleen niet de 'stoere' vorm en uitstraling die een vloerbrood heeft. Als je een broodblik gebruikt hoef je het natuurlijk niet op een bakplaat te storten, insnijden kan wel.


1 opmerking:

Dagelijks Brood zei

Klinkt erg lekker! En we hebben geloof ik 10 pompoenplanten voorgezaaid, dus ik denk.. dat het over ongeveer een halfjaar weleens heerlijk naar een pompoenbrood zal ruiken hier zo :-) Goed weekend!